fbpx

A jelenléti ív készítése kötelező? És ha igen, akkor milyen online jelenléti ív készítési lehetőségei vannak egy cégnek? Erről szól mai bejegyzésünk.

Ma már minden munkaadónak kötelező munkaügyi nyilvántartást vezetni és jelenléti ívet használni. A kettő nem egy és ugyanaz. A jelenléti íven általában az érkezés és a távozás időpontját rögzítjük, míg a munkaügyi nyilvántartáson viszont a munkaidő kezdete és vége szerepel, illetve a munkaközi szünetek, készenléti idő és a túlórák rögzítése is ide tartozik. A kettő közti különbségről itt írtunk korábban. (= link a 2. cikkre)

De akkor mi pontosan a jelenléti ív?

A törvény (Munka Törvénykönyve 132§, 2. bekezdés) azt mondja ki, hogy „A nyilvántartásból naprakészen megállapíthatónak kell lennie a teljesített rendes és rendkívüli munkaidő, valamint a készenlét kezdő és befejező időpontjának is.” Tehát a munkaidő kezdési és befejezési időpontját a munkaidő nyilvántartás tartalmazza, míg a készenlét kezdő és befejezési időpontját a jelenléti ív, hiszen a munkavállaló akkor áll készen a munkára, ha jelen van a munkahelyén.

Jelenléti ívet készíthet beléptetéssel

Jelenlíti ív online beléptetés

Ha a beléptető rendszer (esetleg portaszolgálatos munkatárs) rögzíti a munkatárs érkezését és távozását, akkor Önnek a jelenléti ív máris rendelkezésére áll. Hasonló megoldás, ha érkezéskor nem beléptető rendszer vagy ember rögzíti az időpontokat, hanem a munkavállaló saját maga írja alá a kihelyezett jelenléti ívet.

Online jelenléti ív készítése

Jelenléti ívet készíthet különféle szoftverekkel. Amire érdemes figyelnie, hogy néhány szoftver, amely valójában munkaügyi nyilvántartást készít jelenléti ívnek hívja magát – bár ez a kisebb gond, a nagyobb veszély, amikor ez fordítva történik (egy jelenléti ívet készítő programot hívnak munkaügyi nyilvántartónak). Ugyanis a kettő összekeverése miatt büntetést is kaphat.

A legjobb olyan megoldást választani, amely mindkettőt elkészíti egy kalap alatt. Az OfficeControl ilyen megoldás, sőt a kötelező nyilvántartások gyors elkészítésén túl összeköthető beléptető rendszerrel, kezeli a műszakokat és a szabadságolásokat is.

Ismerje meg rendszerünket!

Kattintson ide, vagy a Munkaidő nyilvántartás módjai menüpontra és iratkozzon fel díjmentes tanulmányunkért. Cserébe megmutatjuk Önnek, hogy miért az OfficeControl a legjobb megoldás, ha professzionális munkaidővel kapcsolatos nyilvántartás vezetés, szabadság- és műszakkezelés a cél.