fbpx

Szabadság nyilvántartás Excel táblázatban vagy bármilyen táblázatkezelő program segítségével, hogyan lehetséges? Cikkünkből kiderül, hogy mire figyeljen a szabadság nyilvántartás készítésekor.

Ahogy azt korábban már megírtuk számos ingyenes munkaidő nyilvántartó program és megoldás található az interneten. De mi a helyzet a szabadság nyilvántartással? Az egy más dolog vagy része a munkaidő nyilvántartásnak? Nézzük meg.

Szükséges a szabadság nyilvántartás vezetése?

A Munka Törvénykönyve a munkáltató kötelezettségeként írja elő, hogy a szabadságot, egyéb távolléteket, a munkaidőt és a munkaidővel kapcsolatos megállapodásokat nyilvántartsa. Szabadságot mindig munkaidő beosztás szerinti munkanapokra lehet kiadni. Tehát, ha általános munkarendben, azaz hétfőtől péntekig, heti öt napot, napi nyolc órában dolgozik a munkavállaló akkor csak hétköznapra. Abban az esetben, ha egyenlőtlen munkaidő-beosztás szerint folyik a munkavégzés, akkor olyan napokra, amelyeken a munkavállaló dolgozna (függetlenül attól, hogy ez hétvégi vagy hétköznapi nap).

Utóbbi esetben még az is nehézséget okoz, hogy a műszakoknak megfelelően át kell számítani a napokat órákra és annak megfelelő mértékű szabadságot lehet kiadni. A szabadság nyilvántartás kötelező, hiszen egy évben minden munkavállalónak megadott mennyiségű, fizetett szabadság jár, melyet ki kell vennie. Ezt vezetni kell.

A szabadság nyilvántartás ráadásul hasznos is a cégnek, hiszen, ha nem követi nyomon, hogy ki, mikor megy szabadságra, akkor összeakadhatnak a szabadságok és előfordulhat, hogy tévedésből egyszerre két olyan munkatárs lesz távol, akik közül az egyiknek mindenképpen dolgoznia kéne – például, mert az adott munkafolyamat felügyeletét csak ők ketten ismerik. Hasonló eset, hogyha a munka elvégzéséhez egyszerre mindenképp több munkatársnak kell jelen lennie és a szabadságok egyidőben történő kiadása miatt nincs elegendő ember az adott napon.

Szabadság nyilvántartás Excel

Ezt elkerülendő érdemes terveznie a szabadság kiadását

A szabadság nyilvántartás Excel táblázatban néhány munkavállaló esetében még nem okoz problémát, de 10-20-30 vagy nagyobb létszámú cégnél már szükség lehet valamilyen szoftverre, amely átláthatóbbá teszi az egészet. Különösen akkor, ha a szabadság nyilvántartás egyszerre készül a munkaidő-beosztással és a munkaidő nyilvántartással.

A szabadság nyilvántartás Excel vagy egyéb táblázatkezelő nélkül egy jó szoftverrel is megoldható. Erre különösen alkalmas az OfficeControl. Vegye fel velünk a kapcsolatot és ismerje meg megoldásainkat!

Kattintson ide, vagy a Munkaidő nyilvántartás módjai menüpontra és iratkozzon fel díjmentes tanulmányunkért. Cserébe megmutatjuk Önnek, hogy miért az OfficeControl a legjobb megoldás, ha professzionális munkaidővel kapcsolatos nyilvántartás vezetés, szabadság- és műszakkezelés a cél.